FOR THE MATHEMATICALLY MINDED

 

From the very day the commandment was given to build Jerusalem
to the very day Jesus rides into the city is exactly 173,880 days.

“Know therefore and understand, that from the going forth of the commandment to restore and to build Jerusalem unto the Messiah the Prince shall be seven weeks, and threescore and two weeks: …” (Daniel 9:25)


  1. FOR PROPHETIC YEARS (JEWISH)

Seven weeks (7) and threescore and two weeks (62) = 7 + 62 = 69 weeks
As one week = 7 years (Gen 29:27; Dan 9:27)
Therefore we have (7 + 62) x 7 = 69 x 7 = 483 years
There are 360 days according to the Jewish year (Rev 11:3; 12:6, 14) with time (1 year),
times (2 years) and a half ” = 3 years x 360 = 1260 days

Therefore we have 483 years x 360 days = 173,880 DAYS

 
2. FOR CALENDAR YEARS (WESTERN) - 2 parts

First, Artaxerxes decrees to build Jerusalem on 1st Nisan 445BC which is 1st March 445BC. As there is no year “0” then this equals 444 years and not 445.

    

                                                             3      2      1        1      2       3

                                                                 BC       AD

Second, Jesus Christ (Messiah the Prince) rides into Jerusalem on Palm Sunday 25th Nisan 32AD which is the 6th April 32 AD. This equals 32 years.

(Four days later on Wednesday 10th April, 32AD, Jesus goes to the cross).

 

Total years = 444 + 32 = 476 years.

 

Calculating for the adjustments of LEAP and NORMAL years and EXTRA days we have:

 

1. Now of all years are LEAP years:       x 476 = 119 x 366 days =   43,554 days

                                                                                                                   +

2. And of all years are NORMAL years: x 476 = 357 x 365 days = 130,305 days

                                                                                               Total = 173,859 days

 

3.While every 4th year is a leap year every 100th year is not a leap year

                                                                 therefore subtract 4 days = 173,855 days

 

4. Now add EXTRA 25 days for 1st Nisan to 25th Nisan:  add 25 days    = 173,880 DAYS

 

The prophecy of 69 weeks, or 173,880 days, is exact to the day
for either the Jewish year or the Western calendar year.

 

 

 

Q.E.D.

**** ****

Harley Hitchcock

Thursday 26th August 2021


“CONTACT US”  


Australian Bible Ministries, PO Box 5058 Mt. Gravatt East 4122 Qld, Australia
www.AustralianBibleMinistries.com